НАРОДНИ ТАНЦИ

Танцът е магия за душата и опиат за тялото. Танцът е сила за духа. Веднъж започнеш ли да танцуваш, част от теб винаги остава в танца. В българските народни танци няма нищо случайно – формата на хорото, видът на захвата, движенията на ръцете, краката, тялото… Българският народен танц се подчинява на всички природни закони…

Часовете по Народни танци за най-малките са подходящи за всички Слънчогледчета от 2 до 7 -годшни. В рамките на 30 минути, децата развиват ритмични умения чрез пляскане, подскачане и детски игри.

В тази възраст се танцува в размер 2/4 и 7/8. Някои от изучаваните хората са „Боряно, Борянке“, както и ръченица. Заложени са повече танцувални игри като „Хайде на хорото“, „Хитрата лисана“, „Луд гидия“ и други, при които децата чрез забавление развиват ритмичност и съсредоточеност. Децата  се запознават с народните носии от определен край, с чистия звук на някои от народните инструменти (тъпан, гъдулка, тамбура, гайда, кавал) и с музика от различни народни области. Народните танци развиват правилна стойка на тялото, стремеж към изтънченост, ритмичност, последователност при изпълнение на упражнения, дават основа и обогатяват двигателната култура.